Skip to content

Steamroller:3.Nesil Buldozer Çekirdeği derinlemesine ön analizi

 Steamroller:3.Nesil Buldozer Çekirdeği derinlemesine ön analizi


Amd hesap kapasitesi artışından ziyade verimlilik artışına  ve enerji tüketimini azaltılmasına öncelik verdiği Steamroller(silindir,Yol silindiri) tasarımının öncül bilgileri 24. Hotchips konferansında şirketin CTO'su Mark Papermaster tarafından açıklandı.

 Tasarımsal gelişmeler


Cpu planlama mekanizmasındaki verimlilik artışları ,  özellikle tampon bellek miktarının artırılması sayesinde dallanma tahmini mekanizmasındaki gelişmeler  yanlış dallanmaları %20 varan oranda azaltıyor ve prefetch(bir komut veya datanın ana bellekten daha hızlı erişilebilen işlemci içindeki cache belleklere, ilgili bit dizisini ihtiyaç duyulan zamandan  önce aktararak performans artışı sağlama yöntemi )mekanizmasındaki gelişmeler ile aktif güç kullanımının %10-20 arasında aktif güç kullanımının azaltılması sağlanmış.

Tam sayı ve kayar nokta işleyicilerinde register file alanında artışlar mevcut.Amd genel olarak verimlilik artışı ve bunun için elzem bir konu olan tampon bellek alanları konusunda dersine iyi çalışmış ve gereksiz savurganlıklar yapılmamış izlenimi veriyor.Çünkü gereksiz ve yanlış tampon bellek kullanımı en iyi ihtimalle performans düşüşüne neden olmaz.

 



Önceki tasarımın aksine bir modül içerisindeki herbir çekirdeğin kendine ait 4-komut genişliğinde komut çözümleyicisinin olması performansa ciddi etki ediyor fakat veri bağımlığı(data dependecy:aynı anda bir veri üzerinde birden fazla işlem yapılmaya çalışılması)  gibi nedenlerden dolayı performans nadir durumlar hariç ikiye katlanmıyor.Bu tip durumlarda derleyici optimizasyonu çok elzem bir konuma yerleşiyor.


Çalışma zamanı iyileştirmeleri


Kayar nokta işleyicisi kapasitesi açısından bir artışa gidilmezken , MMX ünitesi MMX/FMA/FP komutlarında karşılıklı dışlamayı desteklemek için özel olarak gerçeklenmiş bir donanım , her ne kadar performansa direk etkisi bulunmasada işlemcinin boşta zaman geçirdiği zamanı azaltması ve kilitlenmeleri engellemesi açısından faydası olacaktır.



Tampon Bellek İyileştirmeleri

Bir yükleme(load) komutunda iki operandın tek bir tampon bellek alanı satırında tutulması sağlanmış , bunu sağlayabilmek için muhtemelen  tampon bellek tasarımında daha fazla set associative(maalesef dilimizde düzgün bir karşılığı yok) bir yapı tercih edilmiştir ki bu mevcut tampon belleğin daha verimli  kullanımı anlamına geliyor.Enerji tasarrufu için ihtiyaç duyulmayan L2 tampon bellek alanlarının 4 parça şeklinde kapatılabilmesi mevcut tasarımın doğal bir sonucu.Dinamik boyutlandırılabilir  L2 tampon bellek alanı için Amd aynı gecikme süresini öngörse ve performansa etksi olmadığını söylesede , bu durumun pozitif veya negatif yönde etki ihtimali mevcut.


Bulldozer tasarımında çekirdek başına daha az tampon bellek düşmekte idi, Steamroller tasarımında ise tampon bellek artışı  kod tampon belleğindeki miss oranını %30'a kadar azaltabileceği firma tarafından  belirtiliyor.


Yüksek Yoğunluklu Kütüphaneler



Burda kütüphaneden kasıt matematiksel işlemler veya donanım hızlandırması için kullanılan mantıksal tasarımlardır.Bir mantıksal devre tasarımında indirgeme ne kadar iyi yapılırsa maliyet düşer, enerji tüketimi azalır ve  hız artar.Bilgisayar dayalı tasarım ve sentezleme yazılımlarının insanın yerini tutmasını sağlayacak ciddi gelişmeler sağlandığı bu yeni kütüphanelerden belli oluyor , örneğin insan eliyle sağlanabilen az sayıda çalışma frekansı  yerine daha çok alternatif frekans olması gereksiz enerji tüketimini çok ciddi oranda düşürmesi.Bulldozer tasarımında Amd bu konuda çok ciddi eleştiriler almıştı.İşin kötü tarafı ise bu yeni kütüphaneleri kullanan tasarımları 2014 yılından önce göremeyeceğiz. 



Son Sözler



AMD'nin John Gustafson gibi paralel hesaplamanın temelini atan bilim adamını transfer etmesi paralel bilgi işlemeye verdiği önemi gösteriyor.Amd tarafından yapılan sunuma bakılırsa yazının başındaki resmin geçerliliğini desteklemek adına herşey mevcut , benim burda belirttiklerim ise iyi niyetten öteye gitmiyor zaten.Fusion ailesini kurumsal dönüşüm yapan bir şirkete benzetirsek , kurumsallaşmanın belli aşamalarında çalışanlar dahi isyan noktasına gelir , çünkü bir sürü iş yapılmakta ama ortada elle tutulur bir şey yoktur, bu zorlu süreçleri atlattığınız zaman yavş yavaş hasada başlarsınız daha sonra dönüp arkanıza baktığınızda ne kadar çok iş yapıldığı görülür.Bu açıdan Excavator serisi işlemciler AMD'nin en azından böyle olmasını umduğu işlemci serisi gibi gözüküyor.


Gerçek ürünleri görmeden daha fazlasını yazmak da doğru olmaz.Kağıt üstünde herşey mükemmel işliyor ki  sunumu yapan yöneticinin soyadı  Papermaster yerine Siliconmaster olsaydı daha farklı konuşabilirdim belki:)


 


Faydalanılan kaynak


http://www.anandtech.com/show/6201/amd-details-its-3rd-gen-steamroller-architecture


 

Trackbacks

No Trackbacks

Comments

Display comments as Linear | Threaded

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.
E-Mail addresses will not be displayed and will only be used for E-Mail notifications.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Form options
Free Web Hosting